Bedava bir ilaç önersek inanır mısınız?

İsmayıl Rahimli

redaktor

02 Şubat 2019, 12:08

Bahsettiğimiz şey kimyasal bir ilaç değil, meyve veya sebze de sayılmaz, sözünü ettiğimiz şey sadece bir yapraktır, dut yaprağıdır. Dut yaprağı, en az dutun kendisi kadar faydalıdır. Ancak ne yazık ki, bedava olduğundan dolayı reklamı yapılmamış ve bu yüzden de insanlar tarafından pek bilinmemiştir.

 

Şimdi dut yaprağının faydaları, nasıl yendiği ve nasıl demlenildiği ile ilgili elimizde bulunan bilgileri sizlerle paylaşıyoruz:

 

Faydaları 

- Ateş düşürücü özelliği var

- Kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen maddeler barındıran bir yapraktır. Kalp hastalıkları için alıç yaprağı ile birlikte kullanılması tavsiye edilir.

- Bronşit, boğaz hastalıkları ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelir

- İdrar söktürücüdür

- Özellikle beyaz dutun yapraklarından elde edilen çayın kan şekerini düzenleyici özelliği vardır

- Egzama tedavisinde de kullanılır

- Karaciğer hastalıklarının tedavisinde günde 3 bardak dut yaprağı çayı içilmesi tavsiye edilir

- Dut yaprağından elde edilen özüt fil hastalığına karşı şifalıdır

- Diş ağrılarına karşı gargara yapılarak kullanıldığında ağrıları giderici özelliğe sahiptir

- Rahatlatıcı etkiye sahip olmasıdır, zihnin ve bedenin gevşemesinde yardımcıdır

- Günde 2 bardak dut yaprağı çayı içmek vücuda zindelik ve direnç sağlar

 

Nasıl Yenir?

İlkbaharda, dut yapraklarını henüz taze iken toplayın. Buna çok dikkat etmelisiniz. Bilim insanları artık olgunlaşmış dut yapraklarının zehirli ve zararlı olduğunu söyler.

 

Topladığınız yaprakları musluktav iyice yıkayın. Ardından tencereye su koyun, ardından içine yaprakları atıp 20 dakika kaynatın. Suyunu boşaltıp, pişmiş yaprakları kağıt havlu ile kurulayın. Yaprakları marul doğrar gibi salatalarınıza doğrayın.

 

Nasıl Demlenilir?

Malzemeler: 2 yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağı, 1 litre su

Dut Yaprağı Çayı Hazırlanışı: 1 litre kaynamış olan suyun içerisinde 2 yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağı konulur. Bu şekilde yaklaşık 2 saat demlenmeye bırakılır.

Demleme işlemi bittikten sonra çayınızı süzün ve gün içerisinde bu çayı aralıklarla içerek tüketin. Özellikle yemeklerden önce içildiğinde fayda sağlamaktadır.